NEW 6 BED ECO HOUSE & ANNEXE - BOTESDALE

This exciting project is a new contemporary eco-home set on the edge of a Suffolk village with open aspect across the surrounding countryside.

The planning authorities recognised the sustainable design of this substantial new dwelling and granted planning permission last year. The house replaces a much smaller cottage on the site, which had reached the end of its viable lifespan however the green credentials of this new design assisted in meeting planning policy and helped smooth the way for planning permission to be granted under the New Planning Policy Framework guidelines. The new home is a highly insulated construction and will use very little energy to heat, light and service the extensive floor areas. The design stage Energy Performance Certificate for the property achieves the highest rating possible.

Passive solar design is used to capture solar energy and thermal massing keeps the heat within the building when needed. Natural ventilation using stacked volumes and shading elements then limits overheating in the summer months.

The design is based on the traditional Suffolk longhouse form. A fulcrum pivot is then inserted at the central point to provide a 3 storey stairwell and entrance hall creating a hinged circulation point for the dwelling. This fulcrum element will be constructed using flint work externally, applied in a contemporary way, whilst celebrating this vernacular material.

Eco technologies are also proposed including: solar hot water panels, photovoltaic panels, under-floor heating fed via air source heat pump, a green roof system (sedum plants) to the new cartlodge structure and MVHR (heating, ventilation & Heat recovery) system.